Peter Lindbergh in de Kunsthal

Wie houdt van modefotografie kent zeker zijn naam. Peter Lindbergh wordt namelijk gezien als een van de meest invloedrijke modefotografen. Ikzelf kende deze man niet voordat ik in de Kunsthal in Rotterdam een tentoonstelling met zijn werk zag. Maar na deze tentoonstelling zal ik zijn naam en vooral zijn werk niet snel vergeten.

De tentoonstelling over Lindbergh heet: ‘A different vision on fashion photography’ en laat meer dan 220 foto’s vanaf 1978 tot nu zien. Met zijn zwart-wit foto’s straalt Lindbergh een puurheid uit waarmee hij grote invloed heeft uitgeoefend op de modefotografie. Lindbergh focust zich hierbij niet zozeer op de kleding zelf, maar wil de vrouw achter de foto laten zien. Op bekende werken van hem zijn dan ook modellen te zien met weinig make-up en gekleed in simpele kleding, zodat juist de puurheid en het persoon achter de foto hierbij centraal komen te staan. Daarnaast heeft Lindbergh er in de jaren ’90 voor gezorgd dat supermodellen een bekend verschijnsel werden.

 

 

 

 

 

 
Met de komst van social media en de invloed die hiervan uitgaat op de generatie van nu, schetst de tentoonstelling over Lindbergh in mijn optiek een ander perspectief. Waar het op social media voornamelijk lijkt te gaan om ‘het perfecte plaatje’ heeft Lindbergh juist de intentie om de puurheid en echtheid van een individu in beeld te brengen. Hij heeft prachtige vrouwen vastgelegd, maar weigerde hierbij toe te geven aan het bepalende imago van een vrouw zoals we dat vaak terug zien in de bladen: vol in de make-up waarbij oneffenheden niet lijken te bestaan. Lindbergh zegt zelf ook: “Dit zou de verantwoordelijkheid van hedendaagse fotografen moeten zijn: vrouwen, en uiteindelijk iedereen, te bevrijden van de terreur van jeugd en perfectie”. Hoe actueel is deze tentoonstelling dan ook, nu naast de druk vanuit de bladen er ook op social media vooral aandacht lijkt te zijn voor perfectie?

Naast dat ik in de eerste plaats genoten heb van de prachtige fotografie van Lindbergh, zijn daarnaast mijn ogen geopend wat betreft fotografie in de bladen en het perfecte beeld wat we proberen te scheppen naar anderen toe. Juist de imperfectie, die sproeten op het gezicht of die rimpel boven de ogen, geven de vrouw iets wat haar onderscheidt van een andere vrouw en wat haar uniek maakt. Ook zou leeftijd niet moeten uitmaken in fotografie. Een vrouw op leeftijd, met al haar imperfecties, is inspirerend om vast te leggen. Een perfect plaatje is als een leeg omhulsel, dat kan om iedereen gaan. Juist een imperfect plaatje zorgt voor dat je ziet wie er schuil gaat achter de vrouw. Dat is ook wat Lindbergh wil laten zien in zijn werk: de vrouw achter de foto. Laten we dus vooral onze imperfectie omarmen en onszelf verwonderen over hoe mooi deze imperfectie is.

 

Als je nieuwsgierig geworden bent naar deze tentoonstelling over Lindbergh, haast je dan naar de Kunsthal in Rotterdam. Deze tentoonstelling is namelijk nog te zien t/m 12 februari 2017.

Author: Bij hazelnoot

Op deze site blog ik over alle dingen in het leven die mij bezighouden, inspireren en blij maken, zoals interieur, stedentrips, leuke plekken om te ontdekken, het moederschap en kids ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *