Swan Market in de Van Nelle Fabriek

Heb je op zondag niets te doen en heb je zin om inspiratie op te doen? Breng dan eens een bezoekje aan de Swan Market in Rotterdam. Deze markt vindt ongeveer eens per maand plaats in Rotterdam.
De Swan Market is een grote markt met verschillende ondernemers die een grote variatie aan te gekke hebbedingen aanbieden. Denk hierbij aan spullen voor je interieur, kunst, vintage, kleding voor jong en oud en accessoires zoals sieraden. Dit is de plek voor ondernemers om meer naamsbekendheid te krijgen en te laten zien wat voor gave producten zij aanbieden. Na afloop van een bezoekje aan de Swan Market kom ik iedere keer weer thuis met nieuwe visitekaartjes van inspirerende merken en ontwerpers.

 

Ik heb vele redenen om de Swan Market regelmatig te bezoeken. De belangrijkste reden voor mij is het willen ontdekken van nieuwe merken en ontwerpers. Al slenterend langs de kraampjes laat ik mij graag inspireren door het gevarieerde aanbod. Naast het grote aanbod aan producten vind ik het fijn dat er ook aan eten en drinken geen gebrek is. Je kunt op de Swan Market helemaal los gaan op eetgebied en ik laat mij dan ook graag verrassen door de bijzondere etenswaren. Ook wordt er live-muziek gespeeld en hangt er een fijne sfeer. Naast bovenstaande redenen is er nog een belangrijke reden waarom ik graag de Swan Market bezoek en dat is absoluut de locatie. In de koude wintermaanden is de Swan Market namelijk te bezoeken in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

 

 

De Van Nelle Fabriek is vast voor menig treinpassagier een bekend gebouw. Vanuit de trein richting Den Haag is mijn oog vaak op dit gebouw gevallen. Ik was altijd onder de indruk van het grote gebouw met dat vele glas en vroeg me dan af wat het verhaal achter dit gebouw was. Toen ik de Swan Market voor de eerste keer bezocht, was ik dan ook vooral benieuwd naar het gebouw zelf: de Van Nelle Fabriek. Het viel niet tegen. Beter gezegd, ik vind het misschien wel het mooiste gebouw van Rotterdam. Helemaal wanneer je meer over de geschiedenis van het gebouw weet. Ik vind het bijzonder dat zo’n oud gebouw vandaag de dag nog zo’n moderne indruk kan maken en er nog steeds vernieuwend uit kan zien.

De Van Nelle Fabriek behoort sinds 2014 tot het UNESO werelderfgoed en is dus met recht een bijzonder gebouw te noemen. De fabriek werd tussen 1927 en 1930 gebouwd. Van der Leeuw, de directeur van Van Nelle, wilde een ‘toekomstfabriek’ bouwen en de Van Nelle Fabriek is dan ook het absolute voorbeeld van ‘Het Nieuwe Bouwen’. Het vele staal en glas zijn kenmerkend voor het gebouw. Van der Leeuw wilde dat de fabriek functioneel zou worden en dat er veel licht en ruimte zou zijn voor de arbeiders in de fabriek. Van der Leeuw had oog voor het welzijn van de arbeiders en liet zich inspireren door in die tijd moderne gebouwen in het buitenland.  In de Van Nelle Fabriek zijn jarenlang koffie, thee en tabak geproduceerd. Tot 1995 is er in de fabriek geproduceerd. Daarna is de fabriek gerestaureerd en is er gezocht naar een nieuwe invulling. Het is nu een plek voor onder andere bedrijven en evenementen, waaronder dus de Swan Market. Het is tevens mogelijk om een rondleiding te krijgen door het gebouw. Kijk hiervoor op de website van UrbanGuides.

 
 
De Swan Market is niet alleen te vinden in Rotterdam. Ook in Tilburg, Utrecht, Den Haag en Antwerpen wordt deze markt met regelmaat gehouden. Check de website van de Swan Market voor de agenda met daarin de verschillende steden.
Wil je de Swan Market dit seizoen nog beleven in de Van Nelle Fabriek, houd dan 26 maart vrij in je agenda. Die dag kun je namelijk voor de laatste keer dit seizoen van 11.00 tot 17.00 terecht in de Van Nelle Fabriek. In de lente- en zomermaanden vindt de Swan Market plaats in het Museumpark. Ook zeker een leuke locatie om te bezoeken!

De Van Nelle Fabriek bevindt zich aan de Van Nelleweg 1 en is zowel te bereiken met de auto als met het openbaar vervoer. Vanaf Rotterdam Centraal kun je het beste bus 38 richting Schiedam Centrum nemen. Stap uit bij de halte ‘Beukelsbrug’ en volg de trappen naar beneden. Vanaf hier kun je de Van Nelle Fabriek al zien. De Beukelsbrug is ook een goede plek om te parkeren voor een bezoekje aan de Swan Market. Hier parkeer je op zondag gratis en er is vaak genoeg plek.
De entree voor de Swan Market is twee euro per persoon.

 

 

 

 

Author: Bij hazelnoot

Op deze site blog ik over alle dingen in het leven die mij bezighouden, inspireren en blij maken, zoals interieur, stedentrips, leuke plekken om te ontdekken, het moederschap en kids ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *