Nieuwbouwhuis: de keuken

Een tijdje terug schreef ik over de badkamer van ons nieuwbouwhuis. Tegelijkertijd met de badkamer moesten we ook de keuken uitkiezen. Binnen ons nieuwbouwproject was er een standaard keukenontwerp gemaakt. Deze keuken bestond uit witte, greeploze kastjes met een werkblad van composiet en apparatuur van AEG. Als we zouden gaan voor dit ontwerp, zouden we niks extra’s hoeven te betalen. We vonden dit ontwerp op zich prima, maar wilden het qua kleur en sfeer toch nog iets meer naar onze eigen hand zetten.

Uiteraard was ik vanaf het begin dat we hoorden dat we waren ingeloot voor deze nieuwbouwwoning al druk bezig op Pinterest. Ik maakte een speciaal bord aan boordevol allerlei inspiratie voor onze droomkeuken. Al vrij snel kwam daar een duidelijke voorkeur naar voren. Een minimalistische keuken: greeploos, met een dun werkblad, zonder teveel poespas. Tijdens bezoekjes aan verschillende keukenshowrooms werd onze aandacht vooral getrokken door keukens met kleur. Een minimalistische witte keuken, gecombineerd met hout, vind ik ook erg mooi, maar door kleuren zoals bronsrood en smaragdgroen ging mijn hart toch nog iets sneller kloppen. We waren het er dan ook wel over eens dat we zouden gaan voor kleur. Hieronder wat inspiratiebeelden die wij opdeden in verschillende showrooms.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20191007_080457_881-1-1024x1024.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20191026_095641_683-1-1024x1024.jpg

Op Funda zagen we in die periode een huis te koop staan met een prachtige donkerblauwe keuken. En toen waren we verliefd… Een blauwe keuken dus. Met dit idee gingen we naar de keukenzaak. Gelukkig vonden we al vrij snel mooie kastjes in precies de juiste kleur blauw. Nachtblauw, zo wordt de kleur omschreven. Het leek ons mooi om als contrast een wit werkblad te kiezen. Het werkblad wat in het standaard ontwerp van de keuken zat was van composiet. Hier waren we erg blij mee en dit hebben we dan ook zo gelaten. We hebben wel gekozen voor een dun werkblad en het werkblad wat we gekozen hebben, heeft een soort marmerstructuur. Verder is de keuken greeploos. Het geheel komt dus heel strak en minimalistisch over, precies wat we voor ogen hadden.

Ik heb de weken nadat we de keuken hadden uitgekozen nog wel even getwijfeld over de kleur blauw. Is het blauw niet te specifiek? Gaan we deze kleur over 15 jaar nog wel mooi vinden? Moeten we niet gaan voor veilig wit of zwart? Vragen die in je hoofd opkomen als het allemaal serieus wordt. Toch realiseerde ik me al snel dat we moeten gaan voor iets wat we nu mooi vinden. We kunnen nu wel voor een veilige keuze gaan, bijvoorbeeld voor een matte witte keuken, maar misschien is dat over 15 jaar ook wel verschrikkelijk gedateerd. We vinden het blauw zelf een prachtige kleur en ik denk dat het ook wel neutraal is en met veel kleuren gecombineerd kan worden. Ik vind het zelf ook wat minder hard overkomen dan een zwarte keuken. Het is net iets anders, maar ook weer niet te anders. Hieronder deel ik een plaatje van een blauwe keuken die qua kleur lijkt op wat wij gekozen hebben en daarna nog wat impressies die de keukenzaak gemaakt heeft. De kleur op de impressies is niet de kleur hoe het uiteindelijk gaat worden, maar qua indeling en uitstraling komt onze keuken er wel zo uit te zien.

Naast de frontjes en het werkblad was het natuurlijk ook belangrijk om apparatuur te kiezen. In het standaard keukenontwerp was gekozen voor apparatuur van AEG. We twijfelden nog even of we het hierbij moesten laten of dat we moesten gaan voor apparatuur van Siemens. Op advies van de keukenzaak zijn we naar zowel de showroom van AEG als die van Siemens gegaan. Daar kun je de apparatuur in het echt bekijken, vertellen ze je meer over alle verschillende modellen en functies. Voor mij heel fijn, want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat mij betreft dus een aanrader als je twijfelt over welke apparatuur je wilt kiezen. Naar aanleiding van deze twee bezoeken besloten we toch bij AEG te blijven, omdat deze apparatuur ons erg aansprak. We hebben gekozen voor een grote stoomoven. Dit was iets wat al in ons hoofd zat voor ons bezoek aan de showroom. Eenmaal in de showroom waren we redelijk snel overtuigd. Een stoomoven lijkt me erg fijn. Ik zie mijzelf straks al allerlei groenteschotels en visgerechten maken in de stoomoven.
In het standaard keukenontwerp zat een inductieplaat met afzuiging van AEG. Super fijn, want je hebt geen afzuigkap meer. Het leek ons een goed, fijn systeem.
Naast deze twee apparaten hebben we een vaatwasser en koelkast en vriezer gekozen van AEG. We hebben gekozen voor iets luxere apparatuur, waardoor onze meerprijs ook wat omhoog ging.

En dan de kraan. Prachtige modelen gezien in leuke kleuren. Uiteindelijk besloten om te gaan voor een Quooker. Om ons heen hoorden we hier positieve verhalen over en het lijkt mij ook gewoon erg fijn. Geen waterkoker meer op je aanrecht en direct kokend water voor je pasta of je kopje thee. Over de kleur twijfelen we nog een beetje: wordt het zwart of wordt het gewoon chroom?

Het is net als bij de badkamer best wel spannend hoe het er straks in het echt uit komt te zien. Wat ik spannend vind van de keuken is dat deze echt in de leefruimte staat. De badkamer is een afgesloten plaats, maar de keuken is echt onderdeel van de benedenverdieping. Toch denk ik dat het een mooie basis gaat zijn en dat we het niet snel beu raken. Nu ga ik mij bezig houden met het verdere kleurenschema van de benedenverdieping. Ik denk dat (licht) roze mooi zal staan bij de blauwe keuken, dus dat willen we terug laten komen in de woonkamer. Wanneer ik meer weet over de kleuren, zal ik daar ook een blog over schrijven. Heerlijk om er zo mee bezig te kunnen zijn.

Author: Bij hazelnoot

Op deze site blog ik over alle dingen in het leven die mij bezighouden, inspireren en blij maken, zoals interieur, stedentrips, leuke plekken om te ontdekken, het moederschap en kids ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *